Thursday, October 4, 2012

SAMBAL ACHEH BURUNG PUYUH



Salam Semua, Sihat ker arini?moga semuanyer sihat, dilimpahi rezeki dari yang maha Esa, dan bersyukur dengan apa jua yang telah di berikan kepada hambanyer yang lemah ini.Walauapapun kiter semua kene kuat dalam apa jua yang telah di tentukan...SEMANGAT!!!













eh...eh..eh semangat apa ni????hahahaha semangat memasakla PUAN CT oiii!!!asyik makan kat kedai jerk sampai x tau nk order apa?J.E.M.U dah...so sesekali, ada masa, curi masa, cari masa, la memasak tuk family tersayang k.....tula kadang2 sibuk sangat baking sampai dok terfikir sendiri...hai bile la aku nk masak tuk suami n anak ni?so SEMANGATLA saya pun nk memasak harini....tambah2 pula saya telah membeli BURUNG PUYUH 4 ekor di pasaraya dekat ngn rumah CT kan...ehehhehhe so apalagi balik keje terusla memasak...sambil2 masuk umah DARI DUNIAKU.Tuan rumah CT tumpang share yer...manala tau kot2 kawan lain nk memasak sambal acheh ni....






Sambal acheh ni mmg sedap tau, tpi di sebabkan CT nk gandingkan dengan puyuh ni adala part2 yang CT dah tokok tambahkan sikit...x banyak pun CT tambah, ampunnnnnnnn tuan rumah ada yang derhaka....derhaka sbb nk gandingkan ngn burung puyuh ni..x per t kat bawah u olls tgk la yer apa yang dah CT tambahkan...Opp!!!


SAMBAL ACHEH BURUNG PUYUH

Sumber: Dari Duniaku

Bahan2:-
  • 4 ekor burung puyuh ~ CT cuci dulu n gorengkan dahulu ..jgn lupa toskan minyak
*** Mari kiter sediakan sambal acheh ni pula yer***
  • 10-15 biji cili padi suka pedas boleh tambah ye.~ CT letak 3-4 biji je
  • 2 biji cili besar ~ CT tambah
  • 2-3  inci belacan
  • 2-3 biji bawang merah ~ CT pakai 1 ulas bawang besar di potong2
  • 1 biji tomato
  • Garam gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menggoreng
  • Sedikit daun sup untuk hiasan ~ CT tambah

Cara2:-
  1. Bawang dipotong atau belah 4 atau 6
  2. tomato dibelah 4 atau 6
  3. Goreng semua bahan kecuali garam dan gula
  4. Goreng sampai layu, tapi jangan garing
  5. Setelah itu baru semua bahan ditumbuk..memang lembut dan senang untuk menumbuk..
  6. Akhir sekali baru masukkan garam gula secukup rasa.Bole juga nak tambah serbuk perasa
  7. Dah siap...senang ringkas dan mudah.
Cara CT....kalo nk ikut cara atas pun boleh...cara CT pun boleh , ikut kesesuaian anda semua..KEPUTUSAN di tangan anda!!!!!!!hehehhe



Ok setelah semuanyer siap di tumbuk.....CT tumiskan semula sambal ni ...tpi minyakkan CT gua SIKITTTTT jer...sbb tadi kiter dah goreng semua bahan kan....x nak masukkan minyak pun x per....t ct letak sikit jer air...jgn banyak pulak kang banjir...dah habis lari semua rasa...kalo x nak lari...korang kenela pandai adjust semua bahan k....dah mendidih n pekat...rasa la mana x cukup gula ke?garam ke?then lepas tu baru masukkan puyuh yang dah di goreng tadi....kacau kasi rata then tutupla api...sedia di hidangkan...urmmm bertambah u husband i makan hehehhehe..." rindu sebenarnyer nk makan masakan wife die" maaf bang.....


  
 




No comments: